Velikonoce jsou tu! Tipy na neodolatelné občerstvení

Velikonoce jsou tu! Tipy na neodolatelné občerstvení

Publikováno: 14. 04. 2019

Velikonoce se blíží a s nimi i čas návštěv. Překvapte je zdravým pohoštěním, nad kterým rozhodně neohrnou nos s povzdechem „no, jo, u vás je to samá mrkev“. Nejsou to recepty právě makrobiotické, ale spíše umírněně osvětové a hlavně dobré. Bylo moudrem už našich babiček, že na nachlazení, ale i jako prevence, jsou nelepší „slivovica, med, česnek a chren“. I my se tedy budeme o Velikonocích držet této tradice.

Česneková pomazánka

Česneková pomazánka nesmí chybět. Tento rodinný recept je jednoduchý a chutný. Nejlíp vynikne na celozrnné bagetě.

  • malá majonéza cca 225 ml
  • 10 dkg tvrdého sýra Eidam 30%
  • 2 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • sůl

Vejce uvaříme natvrdo. Tvrdý sýr zatím nastrouháme najemno a oloupeme česnek. Do misky nastrouháme na jemném struhadle uvařená vejce a přidáme majonézu. Mícháme a po částech přidáváme strouhaný sýr až do takové konzistence, aby se pomazánka neroztékala, a přitom nebyla tuhá. Je možné, že nám část sýra zbude. Pokud připravujeme pomazánku den dopředu, necháme ji o něco řidší, sýr časem tekutinu natáhne. Přimícháme rozmačkaný česnek, asi tři stroužky, dle chuti stolovníků a síly daného česneku. Špetkou soli dochutíme.


TIP: Pokud máme, můžeme nahradit klasický česnek rozmixovanými listy planého česneku medvědího.

Chléb s česnekovou pomazánkou

Křenové jednohubky

Dalším přírodním antibiotikem je křen. Obsahem vitamínu C působí preventivně, ale pomáhá i proti zahlenění. Jak ho ale do sebe dostat, že? Vyzkoušejte náš recept na výborné křenové jednohubky.

  • 1 balení hotových pšeničných tortill
  • 2 sýry Lučina
  • 2 lžíce nastrouhaného křenu
  • 20 dkg plátků šunky
  • hlávkový salát
  • 1 lžička soli

Do Lučiny vmícháme najemno nastrouhaný křen. Ten postupně otáčíme a strouháme vždy do tvaru ostrouhané špičky tužky, jinak nám budou zůstávat dlouhé „vlásky“ křenu. Osolíme dle chuti. Touto směsí natřeme tortilly, poklademe šunkou a listy salátu. Srolujeme do pevné ruličky, kterou krájíme napříč na kolečka.

Velikonoční návštěvu u nás na Moravě vítáme tradičně slivovicí. Pokud je v malém množství a samozřejmě správně vypálená, je i tato cenným přírodním lékem. Dezinfikuje bolavý krk při nachlazení a podporuje trávení, neboť pomáhá rozpouštět tuky. Je to úžasný pomocník proti zažívacím obtížím. Dámy, vy ji zkuste třeba s medem, řidičům však nabídněte raději zázvorový čaj připravený třeba podle tohoto receptu.

Líbil se vám článek? sdílejte ho s přáteli.

Další články