Papriky a jejich barevná kouzla

Papriky a jejich barevná kouzla

Publikováno: 23. 01. 2021

Stojíte u regálů s paprikami a vybíráte si podle toho, která barevná paprika se vám líbí více nebo, která vám dříve více zachutnala? Občas vás napadne otázka, jak moc se od sebe jednotlivé barevné papriky liší? A liší se vůbec? 

Mladistvá pleť bez vrásek? Vsaďte na červenou papriku!

Červená paprika jako jediná obsahuje rutin, látku, která chrání cévy před kornatěním a udržuje je pružné. Najdete v ní také zvýšený obsah zinku, který působí blahodárně na naše svaly, vlasy a nehty. Jak už možná barva papriky napovídá, v červené paprice najdete provitamín A, nebo-li betakaroten, který chrání naši pleť proti poškození způsobeném sluněním a podporuje naši celkovou obranyschopnost. Co je méně známé, je fakt, že červené papriky mají dokonce více vitamínu C, a to téměř čtyřikrát, než je tomu u citronů a pomerančů. Oba vitamíny (vitamín A a C) chrání naši pleť před předčasným stárnutím a vznikem vrásek.

Žlutou v boji proti šedému zákalu

Žlutá paprika je známá díky přítomnosti vitamínu E a antioxidantů zeaxanthin a lutein, které jsou významnou ochranou očí před rizikem vzniku šedého zákalu. Díky vysokému obsahu antioxidantů a vlákniny umožňuje konzumace žluté papriky detoxikaci těla. Jedná se vlastně o takový čistící prostředek na tělo:). Antioxidanty ze žluté papriky fungují dobře i při snižování hladiny cholesterolu v těle. To napomáhá k snížení rizik srdečních chorob a udržuje nás zdravé a fit. Obsažená vláknina pomáhá regulovat náš trávicí systém.

Zelená paprika vhodná zejména pro nastávající maminky

Na rozdíl od svých barevných sester ukrývá v sobě zelená paprika mimořádně velké množství kyseliny listové, proto je vhodná zejména pro těhotné ženy. Kyselina listová je velmi důležitá, jelikož podporuje zdravý vývoj nervové soustavy plodu. Zelené papriky také ovlivňují správnou krvetvorbu a navíc zlepšují náladu a uklidňují. Stejně jako žluté papriky, i v zelených najdete vitamín E, který pomáhá zpomalovat stárnutí a je vhodnou prevencí tvorby nádorů.

Bílá paprika vyhání chřipku

Bílé papriky obsahují cenné antioxidanty, vitamín C a kyselinu p-kumarovou, která napomáhá při nachlazení i chřipce. Dokáže snížit horečku, pomáhá s uvolňováním nežádoucích toxinů i tuků. Vitamín C stojí za správnou tvorbou hormonů, snižuje hladinu cholesterolu a celkově podporuje naši obranyschopnost.

Všechny barevné papriky jsou bohaté na vitamíny, jako jsou vitamíny A, C a K a jsou plné minerálů, jako jsou draslík, hořčík, fosfor a vápník. Všechny druhy paprik rovněž obsahují vlákninu pro zdravé trávení a posilují imunitu.

Líbil se vám článek? sdílejte ho s přáteli.

Další články