Nenechte se stresovat bramborovým salátem. Vytáhněte letos do boje!

Nenechte se stresovat bramborovým salátem. Vytáhněte letos do boje!

Publikováno: 09. 12. 2020

Když přijde řeč na bramborový salát, snad žádný Čech nezůstane v debatě chladným. Zvláště pak mnozí obhajují ten od jejich maminky právě tak vehementně, jako svůj oblíbený fotbalový tým. “Když salát, tak jedině s hráškem a kukuřicí!” “Co je to za ptačí zob, prosím tě? Nejlepší salát je jenom s majonézou a vajíčky.” “U nás na dědině jedině v octovém nálevu s cibulou. Totok je jediný a najlepší recept, co eště moja starenka dělali a vy o tem víte prd!”

Příprava vánočního salátu může přerůst v další vánoční stres

Na Vánoce chceme mít všechno tak, jak to má být. A řekněme si na rovinu, obzvlášť má-li přijít tchýně na večeři, je o Vánocích pomyslná laťka dobré hospodyně hodně vysoko. Příprava vánočního salátu může přerůst v další vánoční stres. Jak z toho ale ven? Co tak letos prostě zkusit něco úplně jiného? Přípravu tradičního bramborového salátu nechte na manželovi, nebo na tchýni a vrhněte se na novátorskou a světovou kuchyni. Vy se pak můžete jen usmívat a souhlasně přitakávat: “Ale to víte že ano, bramborový salát je prostě bramborový salát a od vás je stejně nejlepší.”

Pečené brambory Jamieho Olivera

I v Anglii jsou brambory základní přílohou vánočního menu. Slavný Jamie Oliver na svých stránkách radí, jak připravit pečené brambory, tak aby byly na povrchu zlatavě křupavé, a přitom uvnitř nadýchané a jemné. Vlastně na tom nic není, jen si s tím trochu vyhrát. Budeme potřebovat:

  • 1,5 kg středních brambor varného typu C
  • 5 stroužků česneku
  • 30 g másla
  • snítky rozmarýnu (můžeme nahradit sušeným kořením)
  • sůl a pepř
  • 60 ml olivového oleje

Předehřejte troubu na 200 °C. Mezitím dejte do osolené vody vařit oloupané a na čtvrtiny nakrájené brambory. Ovšem pozor! Vařte pouze 10 min. Pak je slijte a nechte aspoň 2 min na cedníku oschnout. Cedník přiklopte poklicí a párkrát zatřepte, aby se bramborám obrousily ostré hrany.

Ve vysoké míse smíchejte oloupaný česnek a uvařené brambory s máslem a kořením.

Olivový olej vlijte na pečící plech a nechte ho rozehřát. Brambory jej pak tolik nepopijou a budou méně mastné.

Vsypejte obsah misky a urovnejte tak, aby brambory neležely na sobě. Pečte 45 min do zlatova.

A co zelenina?

Zelenina – samozřejmě! Dokud máte troubu ještě rozpálenou, připravte si do misky očištěnou mrkev a petržel, podélně nakrájené na tenčí hranolky a na čtvrtiny nakrájenou červenou cibuli. Osolte a okořeňte tymiánem a namletým pepřem, můžete zamíchat se lžící medu a vsypejte na plech s rozpáleným olejem. Pečte asi 40 min. Podávejte klidně s tradičním kaprem.

A co když (ne)zbyde?

Výhoda této přílohy je ta, že ze zbytků restované zeleniny vykouzlíte druhý den další výborná jídla. Pokrájená restovaná zelenina smíchaná s rýží vytvoří chutné zeleninové rizoto. Rozmixovaná zelenina s jednou zbylou bramborou a trochou vody se promění na omáčku plnou chutí, která může doplnit třeba zbylé brambory. Anebo víte co? Pak už nevařte. Odpočiňte si u svých oblíbených pohádek z dětství a uzobávejte zbytky restovaných brambor i zeleniny jen tak. Uvidíte, že se přidají i ostatní a při happy endu v misce nezbyde ani hranolek.

Líbil se vám článek? sdílejte ho s přáteli.

Další články