Stojíte u regálů s paprikami a vybíráte si podle toho,…
Červená řepa je dar nevídané nutriční hodnoty, a tak je právem řazena mezi nejzdravější české superpotraviny. Jedná se vlastně o přírodní multivitamín. Kdyby nerostl takto bezobalově, měl by na krabičce jistě napsáno:
vitamíny A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K, karoten;
minerály sodík, draslík, vápník, bór, hořčík, železo, fosfor, zinek, měď a mangan.
Řepa je výborný antioxidant, který zbavuje organismus jedovatých kovů. Zpomaluje vstřebávání glukózy, takže přesto, že je mírně sladká, je velmi vhodná pro diabetiky. Barvivům červené řepy se věnuje ve vědeckých kruzích stále více pozornosti. Snižuje totiž hladinu cholesterolu v krvi a je doporučována jako prevence rakoviny, i jako doplněk onkologické léčby. Jistě tedy stojí za to snažit se ji zařadit více do našeho běžného jídelníčku.
Jak závidíme těm, jejichž děti sní bez řečí jakoukoliv zeleninu a neohrnují nos ani nad podezřelými barvami pokrmů, které jsou buď moc zelené, nebo snad červené! Že takové neznáte? My také ne :-).
Důležité je to však nevzdávat a zkoušet to znovu a znovu, až se dílo podaří a otrávený výraz se po prvním soustu změní na skoro uznalé: „Není to tak špatné, mami.“ Muffiny jsou cool a dají se připravit dopředu na několik dní, což nám hraje pod ruku. Vyzkoušejte s námi novou zdravou, byť sladkou řepnou svačinku. Další tipy, jak dostat červenou řepu k dětem najdete také na konci tohoto článku.
Muffiny z červené řepy
- 250 g vařené červené řepy
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru (lze nahradit 100 g sušené třtinové šťávy)
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce kakaa
- 100 g nasekaných vlašských ořechů
- 50 g nasekané hořké čokolády
- 300 g špaldové mouky
- 1/2 bezfosfátového prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 3 vejce (žloutky, bílky zvlášť)
- špetka himalájské soli
V mixéru nasekáme ořechy a čokoládu. Přidáme předem uvařenou a nastrouhanou červenou řepu. Zalijeme rozpuštěným máslem. Mouku smícháme s práškem do pečiva, sodou, kakaem a vmícháme do směsi. Žloutky a máslo s cukrem utřeme do pěny. Nakonec do těsta opatrně zapravíme sníh z bílků, který jsme ušlehali se špetkou soli. Lžící plníme do košíčků a pečeme dozlatova při 160 °C asi 30 min.