Odlehčovací výzva – 7 druhů zeleniny, které vám pomohou hubnout

Odlehčovací výzva – 7 druhů zeleniny, které vám pomohou hubnout

Publikováno: 20. 04. 2020

Také na sobě cítíte, že knedlíků a omáček už bylo dost? Je čas na změnu. Zapomeňte na krátkodobé výzvy, ale změňte postupně své špatné návyky. A to je všechno? Žádné cvičení, žádné příkazy a vážení? Ano, žádné. I od nejlepšího plánu člověk nakonec sběhne a spustí tak kolotoč jo-jo efektu. Kouzlo však nastane po změně životního stylu. Nelámejte nic přes koleno. Přivítejte prostě jenom více zeleniny ve vašem domě a radujte se ze života. Cvičení a pohyb obecně má pro organizmus samozřejmě další mnohé výhody, je však pravdou, že pro hubnutí je vždy na prvním místě strava.

Takže na nic nečekejte, dnes je ten správný den se do toho pustit. Můžete začít jednoduchou zásadou: ke každému jídlu, byť i ke svačince, snězte porci zeleniny. Může to být malá mrkev, půl kedlubny, okurek. Ukážeme vám, které druhy zeleniny hubnutí nejvíce nastartují a vy k nim pak postupně přidávejte i druhy další. Opatrně jen s bramborami. Kvůli velkému množství polysacharidů si je dopřávejte pouze vařené a nejlépe v první půlce dne.

1. Špenát a ostatní listová zelenina

Listová zelenina je naprostý vítěz této kategorie. Minimum kalorií a maximum vlákniny. Můžete jí jíst kila a nepřiberete. Mají vysoký obsah vitamínu K a kyseliny listové.

TIP: Dietní salátová zálivka – lžíce olivového oleje, lžička citrónové šťávy, lžička hořčice, sůl.

2. Houby

Pomáhají rozkládat cukry i tuky. Je to přírodní B komplex a posilují imunitu.

3. Chřest

Má velice nízkou kalorickou hodnotu a umí snížit krevní tlak a upravit cholesterol. Podporuje vyprazdňování, zmírňuje tvorbu křečových žil.

Pozor: Chřest zvyšuje ženské libido a mužskou i ženskou plodnost!

4. Okurka

Obsahuje až 90% vody a naše recepty z ní vám pomůžou s odbouráním slazených nápojů.

5. Květák a brokolice

Výborně zaženou hlad a působí proti nadýmání, což také zploští vaše bříško. Nejsou však vhodné pro pacienty se zvětšenou štítnou žlázou, neboť v nich obsažené strumigeny snižují sekreci TSH hormonu.

6. Dýně

Jsou bohaté na beta-karoten, ze kterého naše tělo vyrábí vitamín A. Spolu s ostatními žlutými barvivy luteinem a zeaxanthinem chrání náš zrak a vybarvují opálení do hněda. Mají malou kalorickou hodnotu a velké množství vlákniny – ideální na polévky, nebo zkuste experimentovat se špagetovou dýní.

7. Mrkev

Opět vynikající zdroj beta-karotenu. Snižuje cholesterol a je tradiční součástí běžných receptů. Podušením sice přijde o část vitamínu C, ale uvolní se více betakarotenu. Přestože je sladká, nebojte se jí. U diabetiků by však její konzumace neměla překročit 200 g denně.

Tak vzhůru do toho a úspěch se dostaví!

Líbil se vám článek? sdílejte ho s přáteli.

Další články