Dýně, kde spí špagety

Dýně, kde spí špagety

Publikováno: 28. 10. 2019

Špagetová dýně byla poprvé objevena v Číně, o čemž svědčí záznamy z roku 1850. Číňané prý nechávali špagetová vlákna této dýně uschnout pověšené na slunci, aby získali cennou potravinu, která by vydržela po celou zimu.

Z Číny putovala tato znalost do Japonska, kde byla známá především na venkově. V roce 1934 začali obchodníci ze Severní Ameriky dovážet z Japonska semena špagetové dýně pod obchodním názvem Vegetable spaghetti, tedy zeleninové špagety. Dnes ji najdeme pod pojmem Spaghetti squash. Neocenitelná byla za druhé světové války, kdy začala v hojné míře sloužit jako náhražka těstovin, které byly nedostatkovým zbožím. Trvalo jí pak přesto několik desetiletí, než vešla ve známost po celém světě a dnes se z ní můžete těšit i v našem sortimentu.

Komu dělá největší radost?

Vyhlášené restaurace milují tuto dýni, která v sobě ukrývá špagety, kvůli vůni neznámého, české hospodyňky kvůli její nízké kalorické hodnotě. Ne že by byly chuťově nerozeznatelné od těstovin, ale jde spíš o to, že nechutnají ani jako dýně a jsou-li připravené na způsob těstovin, chutnají opravdu výtečně a připomínají více bramboru připravenou na skus.

Nad nutričními hodnotami špagetové dýně zajásá:

  • celiak – je přirozeně bezlepková
  • vegan – samozřejmě, že je bezvaječná 🙂
  • diabetik i vyznavač sugar free a keto diet – pro nízký obsah sacharidů má ze všech dýní nejmenší glykemický index
  • každý, kdo chce držet kila na uzdě – je prakticky bez tuku a má asi 3x menší kalorickou hodnotu než pšeničné špagety

Dále tato dýně obsahuje vitamín C, hořčík a vitamín B6 a antioxidanty jako beta-karoten a lutein. Lékaři i nutriční specialisté se shodnou na tom, že tato dýně prospívá našemu srdci i ostatním částem těla. Pojďme ji tedy ochutnat.

Špagetový postup

Jak správně připravit dýňové špagety?

  1. dýni podélně překrojíme
  2. lžící vydlabeme jadřinec se semínky
  3. položíme dýni rozřezanou půlkou dolů a podlijeme trochou vody
  4. pečeme asi hodinu na 180°C, dokud nezměkne
  5. necháme mírně vychladnout
  6. vidličkou vyjmeme dužinu, která se rozpadá na špagetová vlákna

Recept na závěr: Dýňové špagety s kuřecím masem a bylinkami

Na pánvi zpěníme na tuku na plátky nakrájené stroužky česneku a přidáme nasekané bylinky (např. petržel, bazalka, saturejka …). Přidáme kousky osoleného kuřecího masa. Jemně vmícháme dýňové špagety, posypeme nastrouhaným sýrem.

Dýňové špagety je také možné usmažit jako bramborák, či přidat do lité bábovky. Je to výborné, ale o zdravotním přínosu už by se dalo pochybovat :).

Líbil se vám článek? sdílejte ho s přáteli.

Další články