Geniální triky, jak uchovat zeleninu čerstvou co nejdéle

Geniální triky, jak uchovat zeleninu čerstvou co nejdéle

Publikováno: 23. 03. 2020

V tomto článku vám poradíme, jaká zelenina vydrží a jak ji všechnu uskladnit, aby zůstala čerstvá minimálně 14 dní. Pojďme na to.

Obecné zásady při uskladňování zeleniny

1. Uchovávejte pouze zdravé nenahnilé kusy.

2. Před skladováním nic neomývejte. Vlhkost nahrává hnilobám.

3. Udržujte suché prostředí. Do sáčku se zeleninou umístěte kuchyňskou papírovou utěrku, která pohltí přebytečnou vlhkost. Tuto vyměňujte dle potřeby.

4. Chladnička není vždy nejlepší volba. Ukončí totiž proces zrání a některá zelenina tak ztrácí na chuti. Proto skladujte papriky, rajčata i okurky raději při pokojové teplotě. Ani česnek a cibule do lednice nepatří. Rychle tam měknou a klíčí. Skladujte je v suchu a ve tmě, např. v papírovém pytlíku na větraném místě.

A co dát v obchodě do košíku?

Následující zelenina vydrží při dobrém skladování i měsíc:

  • Mrkev, petržel, případně i celer – pokud nemáte temný chladný sklep, skladujte je v perforovaném sáčku v teplejší části ledničky spolu s papírovou utěrkou.
  • Brambory – ideální teplota pro skladování je 5–8 °C. Při nižších teplotách mohou zesládnout, při vyšších vyklíčit. Důležité je udržovat je na tmavém místě, aby nezezelenaly. V zelených či naklíčených hlízách se totiž rapidně zvyšuje koncentrace jedovatého solaninu.
  • Dýně – stačí ji skladovat v tmavé a suché spíži, ušetří tedy cenné místo v lednici. Vděčné jídlo nejen pro děti je pak např. dýňová polévka, nebo zdravé dýňové špagety.
  • Červená řepa – do lednice s ní. V perforovaném sáčku vydrží i několik měsíců. A její natenko nakrájené smažené plátky jsou rychlá delikatesa.
  • Hlávkové zelí – taková hlávka, pravda, zabírá spoustu místa, proto se nebojte umístit ji i na několik týdnů do špajzu. Zelí můžete nakrouhat a naložit a zajistit si tak vlastní přísun vitamínu C, nebo ho přidat čerstvé do salátů či číny.
  • Bílá ředkev – obsahuje také velké množství vitamínu C a hodí se jak na chleba, tak do pomazánek.

I mražená zelenina je dobrou volbou. Že není místo? Přesypeme-li ji do většího sáčku, můžeme snáze přizpůsobit její tvar volnému prostoru v šuplíku.

Líbil se vám článek? sdílejte ho s přáteli.
Předchozí článek
Jak správně na první příkrmy?

Další články