Nepropásněte letošní labužnický chřest

Nepropásněte letošní labužnický chřest

Publikováno: 06. 05. 2020

Chřest, slovensky špargla, německy Spargel, anglicky asparagus. Ve všech těchto zemích patřil vždy chřest k vyhledávaným specialitám labužníků a králů. Proč a co zrovna na této zelenině všichni vidí? Možná je to tím, že si ho čerstvý můžeme dopřávat jen jednou za rok po krátkou dobu od května do června? Nebo snad proto, že jedna rostlina může plodit dva tak odlišné produkty jako je zelený a bílý chřest? Možná ale taky hlavně pro jeho zvláštní jemnou kořeněnou chuť.

Chřest přímo lahodí s našimi ranými bramborami. Právě teď je nejlepší čas dopřát si tuto labužnickou pochoutku. Povyšte s námi toto obyčejné jídlo na menu králů. Chřest navíc prý

  • probouzí sexualitu,
  • dokáže navodit pocity štěstí a radosti
  • a podporuje klidný spánek.

Jeho úprava je nenáročná a rychlá, proto se nebojte připravit si chřest i doma. Ale pozor, byť se jedná o jednu rostlinu, bílý chřest potřebuje zcela jiný způsob přípravy než chřest zelený.

Zelený chřest

  • Neloupe se, pouze spodní tuhé konce odlomte (asi 5 cm je odpad).
  • Je výborný krátce orestovaný s česnekem a solí, nebo pečený ve slaninovém „županu“. Klasikou je však chřest vařený.
  • Zelený chřest vařte v páře, nebo ve vroucí osolené vodě 2-3 min. do poloměkka.
  • Pokud budete chřest přidávat do salátu, šokově jej ihned zchlaďte ve studené vodě s ledem. Udrží si tak zelenou barvu i křehkost.
  • V opačném případě teplý chřest rovnou podávejte. V jednoduchosti je krása. Chřestu stačí pouze sůl, trochu čerstvě pomletého pepře a zakápnout panenským olivovým olejem.
  • Vodu nevylévejte, ale uschovejte ji jako zeleninový základ do polévek či chřestového rizota.

Bílý chřest

  • Spodní zdřevnatělou část odlomte a celý dokonale oloupejte od hlavičky dolů, asi 2 cm od vrchu.
  • Do třetiny vysokého hrnce nalijte vodu, přidejte lžičku soli, pár kapek citrónové šťávy a špetku cukru, který pohltí případnou hořkost a přiveďte k varu.
  • Protože se bílý chřest vaří 10–12 min., je lepší vařit jej nastojato, pevnou částí dolů, aby zůstal vrch rostliny nerozvařený. Svažte proto vždy asi deset výhonků nití či provázkem do otýpky a tuto pak postavte do výše připraveného vroucího nálevu. Zaklopte pokličkou. Špičky chřestu by neměly být ponořené, aby se vařily pouze v páře. Pokud však nemáte dostatečně vysoký hrnec, můžete jej vařit i nesvázaný naležato.
  • Podávejte teplý, zalitý máslem, nebo s holandskou omáčkou.

Věděli jste, že existuje i fialový chřest? Má výraznější nahořklou chuť a k nám se dováží především z Německa. V době první republiky bylo Československo vývozní chřestovou velmocí, a proto je radost vidět, že si u nás znovu nachází své místo.

Více zajímavostí o chřestu najdete zde.

Líbil se vám článek? sdílejte ho s přáteli.

Další články