
Stojíte u regálů s paprikami a vybíráte si podle toho,…
Lítání kolem dětí, domácnosti, či dokonce ještě něco navíc vydělat prací z domu – není to pro dnešní maminky úplně jednoduché, a tak je dobře, že na trhu stále přibývá kvalitních bio výživ pro kojence ve skleničkách, po kterých můžeme ve spěchu sáhnout. Pokud ale máte chvilku, pojďte zkusit připravit zdravou zeleninovou svačinku samy, tak jako vaše maminky. Proč?
I při tak jednoduchých receptech je však třeba dbát na některé zásady:
Dle lékařů může větší množství sodíku v kojeneckém věku způsobit v dospělosti kardiovaskulární choroby, jako je např. vysoký tlak.
Samozřejmostí jsou nenahnilé, nepotlučené kousky. Můžete zvolit zeleninu z vaší zahrádky, nebo z naší produkce https://www.farmabozice.cz/o-farme/.
Začněte se zeleninovými příkrmy. Ovoce naučí děti na sladkou stravu a zeleninou pak často opovrhují. Opatrně také se škrobem, je těžko stravitelný a poskytuje stravu nechtěným bakteriím ve střevě, které mohou způsobovat hyperaktivitu dětí (více SCD výživa).
Brokolice, mrkev nebo hrášek. Další druh zavádějte minimálně po třech dnech a pozorujte kůži dítěte, jestli se neobjeví alergická reakce. V případě vyrážky tuto potravinu vynechejte a zkuste ji zavést až po delší době (asi 14 dnů) a pouze v malém množství (1 lžička), reakce by měla postupně slábnout.
Zachová se tak více vitamínů. Syrové ovoce a zeleninu dejte dítěti, až když se ujistíte, že ji dobře snáší v tepelně zpracovaném stavu.
Připravujte menší množství, které ihned podávejte. V přihřívaném pokrmu se můžou namnožit choroboplodné zárodky.
Výborně se k tomu hodí samouzavíratelné sáčky na mateřské mléko, které šetří místo v lednici. Při rozmrazování pak stačí nechat chvíli tento sáček v teplé vodě.
Hutnější příkrmy obsahují méně vody než mléko, proto nezapomínejte na pitný režim. Stačí sklenička vody denně.
Mixovanou stravu nahraďte postupně vidličkou namačkanými kousky pro podporu žvýkání. Pokračujte nabízením mrkve či rohlíku do ruky.
Společné stolování, napodobování rodičů a kopírování sourozenců je zábava. Vychutnávejte si proto i vy zeleninu u stolu přímo labužnicky, i kdyby to měl být výkon hodný Oskara. Protože co se v mládí naučíš … 🙂
Zeleninu omyjte, oloupejte a potom buď duste na páře (např. v pařáku na ohřívání knedlíků), nebo krátce povařte v kojenecké vodě. Poté rozmixujte dohladka spolu s 50 ml kojenecké vody a lžičkou kvalitního olivového oleje.
Pastinák má jemnější chuť než petržel a má super složení. Obsahuje draslík a mangan pro zdravé srdce a vitamín K tolik potřebný pro tvorbu kostí. Mrkev dodá betakaroten a spolu se selenem a vitamínem C zvýší imunitu, tolik potřebnou v tomto přechodovém jarním období.
Stojíte u regálů s paprikami a vybíráte si podle toho,…
Když přijde řeč na bramborový salát, snad žádný Čech nezůstane…
Patříte také mezi ty, které kysané zelí prostě chytlo bez…
Že jsou pole přes zimu holá a bez zásobených supermarketů…