Rané brambory – neloupat a blanšírovat

Rané brambory – neloupat a blanšírovat

Publikováno: 28. 08. 2019

Rané brambory, přestože se jedná ještě o plně nedozrálé hlízy, předčí brambory pozdní nejen v chuti, ale i v nutričním složení. Pod tenkou slupkou jemné chuti najdete daleko více bílkovin a méně škrobu, což ocení zejména cukrovkáři a všichni toužící po štíhlé postavě. Obsahují také pro tělo potřebné vitamíny a minerály, z nichž nejvýznamnější je draslík, pokrývajících ve 100 g 15 % denní spotřeby.

Neloupat!

Největší koncentrace vitamínů a minerálů je právě ve slupce a těsně pod ní. Proto rané brambory konzumujte nejlépe vařené neloupané promíchané s máslem a čerstvou pažitkou. Pochutnejte si na nich hlavně nyní v létě, kdy mají největší podíl vitamínu C. Avšak na chladném, temném a suchém místě vydrží až do zimy.

Tip: Rané brambory není vhodné před vařením dlouze namáčet, zbytečně se z nich vyplavují zdraví prospěšné látky.

Cože? Bramborová kaše z raných brambor?

Ano, i mezi ranými bramborami rozlišujeme podle odrůdy jejich varný typ.

  • varný typ A – nerozvařuje se, vhodný hlavně do salátů
  • varný typ B – slabě se rozvařuje, nejlépe poslouží vařené, nebo jako smažené hranolky
  • varný typ C – lze rozvařit, čím vytvoří smetanově jemnou chuť každé bramborové kaše

Zeleným a naklíčeným bramborám se vyhněte, obsahují jed!

Nesprávným skladováním mohou brambory začít klíčit, či zelenat. V tom případě pozor. Rapidně v nich tímto stoupá obsah alkaloidu solaninu, který je jedovatý a působí jako přirozená ochrana hlíz proti škůdcům.

Hranolky? Jedině blanšírované!

Milovníky fast foodu nepotěšíme. Všichni známe, že se smažením rapidně zvyšuje energetická hodnota pokrmu, ale věděli jste, že ohříváním potravin s vysokým obsahem sacharidů nad 120 stupňů Celsia dochází ke vzniku karcinogenního neurotoxinu akrylamidu?  Nezoufejte. Pokud přece jen prahnete po této pochoutce, množství akrylamidu lze snížit blanšírováním brambor před smažením. Také hruběji nakrájené hranolky obsahují menší množství akrylamidu, než tence nakrájené plátky.

Tady jsou tři jednoduché kroky jak na to:

  1. bramborové hranolky krátce spařit ve vroucí vodě
  2. ochladit, osušit v utěrce
  3. smažit v oleji

Líbil se vám článek? sdílejte ho s přáteli.

Další články