Stojíte u regálů s paprikami a vybíráte si podle toho,…
Cuketu vyšlechtili jako první v Itálii z běžné tykve. Od té doby její obliba stoupá, a právě nyní zažíváme její největší hojnost, ba přímo cuketový boom!
Víme, že:
- že cukety jsou plné antioxidantů,
- že svým obsahem draslíku snižují krevní tlak,
- že díky pektinu preventivně působí proti diabetu,
- a že mají jen velice málo kalorií a přesto zasytí.
Jsou jednoduše zdravé, a přesto se nám doma hromadí a my se trápíme myšlenkou, na jaký způsob cuketu ještě připravit. Uchylujeme se k různým kamuflážím, aby cuketa zmizela v předkládaném jídle, pokud možno bez povšimnutí nejmladších rodinných strávníků. A tak děláme cuketové bábovky a cuketo-okurkový salát, cuketo-hrachovou polévku, či cuketo-boloňské špagety.
Konec se zástěrkami!
Zkuste s námi dopřát cuketě její zasloužené jedinečné postavení a beze strachu předložte neskrývaně a sebevědomě na stůl tyto rajské cukety s česnekem. Recept je jednoduchý, v minulosti se totiž připravoval jako běžný letní oběd, když byla práce na poli a na nějaké vyvařování nebyl čas. Ale olizovat se budete až za ušima a pekáček nakonec vytřete chlebem, uvidíte :-).
Ingredience
- 1 střední cuketu
- 5 rajčat běžných nebo 2 velká masitá rajčata
- 3 stroužky česneku
- hrst hladké mouky
- olej na smažení
- sůl
- oregano
Postup přípravy
Cuketu omyjeme, a i se slupkou nakrájíme asi na půl centimetru široká kolečka. Ta posolíme a necháme chvíli vypotit. Mezitím omyjeme a sloupneme rajčata. Aby šla slupka od rajčat sundat, povaříme je krátce ve vodě, až popraskají. Nejlépe nám poslouží velká rajčata masitá – tzv. býčí srdce, protože neobsahují tolik vody.
TIP: Pokud spěcháme, použijeme místo čerstvých rajčat hotová loupaná rajčata z plechovky.
Očistíme česnek a nakrájíme ho na tenké plátky. Vrátíme se k cuketě, na které se zatím objevily kapičky vody. Tyto osušíme čistou utěrkou, či papírovými ubrousky. Cuketová kolečka obalujeme v mouce a smažíme v oleji dozlatova, hotové vrstvíme do pekáčku.
Na druhé pánvičce mezitím na troše oleje osmahneme česnek (jen opravdu chvilku, aby nezhořknul), který zalijeme pokrájenými oloupanými rajčaty. Tuto omáčku dochutíme solí a oreganem. Přivedeme k varu a krátce povaříme, abychom odpařili část vody.
Omáčkou přelijeme cukety v pekáči a necháme min 5 minimálně nasáknout. Podáváme teplé s čerstvým chlebem. Pokud se podaří a zbude, nic nevyhazujte. Druhý den jsou tyto cukety ještě lepší a někdy zmizí i po studenu.