Cože? Výborné veganské domácí nanuky ze zeleniny?

Cože? Výborné veganské domácí nanuky ze zeleniny?

Publikováno: 24. 08. 2020

Že se zelenina do nanuků nehodí? Chyba lávky. Vyzkoušejte s námi dva neobvyklé recepty na rajský a okurkový nanuk. Možná je to způsob, jak naučit vaše děti jíst zeleninu, protože ty jejich výrobu přímo zbožňují. Nebo kdo ví, možná se s těmito specialitami stanete hvězdou večírku. Hodí se totiž i místo běžného ledu k vychlazení letních míchaných drinků.

Rajčatovo-jahodový nanuk

  • 300 g aromatických zralých rajčat (obzvlášť vhodné jsou dužnaté odrůdy jako např. Býčí srdce)
  • 200 g jahod (lze použít jahodovou dřeň)
  • 1 banán
  • 1 pomeranč
  • 1 lžíce agávového sirupu (ne-vegani mohou použít med)
  • muškátový oříšek

Rajčata dáme na 2 vteřiny do vroucí vody. Vyjmeme je lžící a položíme na sítko. Zchladíme a oloupeme slupku. Jahody opláchneme a odstraníme stopku, banán oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Všechny suroviny rozmixujeme najemno mixérem (může být i ponorným). Přidáme šťávu z pomeranče a sirup, či med. Lehce ovoníme nastrouhaným muškátovým oříškem, a ještě chvíli mixujeme. Hladkou směs plníme do nanukových formiček a dáme na 5 hodin do mrazáku.

TIP: Místo nanukových formiček můžete použít i tvořítka na led, do kterých položíte z rohu do rohu párátko. Takové mininanuky rychleji zmrznou. Děti je ocení třeba jako nanuky pro panenky a nedůvěřiví dospělí je snáze ochutnají :).

Mražené nízkokalorické smoothie

  • 1 salátová okurka (asi 200 g)
  • 200 g ananasu (může být i kompotovaný)
  • 1 hrst rukoly
  • 1 snítka meduňky
  • 1 lžíce agávového sirupu
  • špetka soli

Okurku omyjeme a podélně rozpůlíme. Lžičkou vyškrabeme semínka a zbylou dužinu nakrájíme na kusy. Oloupeme ananas, vykrojíme tvrdý střed a pokrájíme. Rukolu a meduňku a opláchneme. Z meduňky použijeme jen lístky. Vše dáme do vysoké nádoby. Přidáme agávový sirup (či med) a malou špetku soli a mixujeme. Podle potřeby přidáváme studenou vodu, dokud nevznikne hladké pyré. Formičky naplníme zeleným smoothie a s dřívky dáme zmrazit alespoň na 5 hodin.

Tyto zajímavé chuťové kombinace jsme pro vás objevili v knize Domácí nanuky od americké autorky Christy Schmedes, která vyšla v roce 2020 i v českém překladu. Pokud vás tyto recepty zaujaly, jistě stojí za to, tuto neobvyklou kuchařku prolistovat a zabrousit i do mléčných a ovocných zmrzlin.

Líbil se vám článek? sdílejte ho s přáteli.

Další články