Chcete vyzkoušet něco nového? Ochutnejte hrachové mléko!

Chcete vyzkoušet něco nového? Ochutnejte hrachové mléko!

Publikováno: 16. 06. 2019

Zelený hrášek, který loupeme z lusků, je fakticky ještě nedozrálý, a je tedy považován za zeleninu. Je plný antioxidantů -vitamínu C, A (beta-karoten), E (tokoferol) a obsahuje i vitamíny B1, B2 a B6. Takže pojídáním čerstvého hrášku zvyšujeme imunitu, pečujeme o naši kůži vystavenou slunečním paprskům, pomáháme játrům s detoxikací a bojujeme proti únavě. Sušený hrách, který kupujeme balený, je plně vyzrálé semeno, tedy luštěnina. Ta nám dodá zase více minerálních látek, jako jsou draslík, fosfor a hořčík. Mražením přichází zelený hrášek o část vitamínů, ale své složení si zachovává.

Sláva hrachu

Máte alergii na kravské mléko, držíte ketodietu, nebo chcete zkusit jenom něco nového? Udělejte si s námi hrachové mléko. Nechutná po hrachu, ani není zelené, je 100 % veganské, přirozeně bezlepkové a při stejném obsahu vápníku má oproti kravskému mléku více proteinů.

Hrachové mléko

  • 1 hrnek žlutého půleného hrachu
  • 5 sušených datlí bez pecky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
  • voda

Hrách namočený přes noc ve vodě scedíme, zalijeme dvěma hrnky vody a uvaříme doměkka. Potom ho při vysokých otáčkách rozmixujeme spolu s datlemi na hladkou kaši. Přidáme ještě asi 1 hrnek vody a dochutíme vanilkovým extraktem. Přefiltrujeme přes plátěný pytlík. Toto mléko uložíme do chladu a můžeme používat místo mléka kravského.

Pozor! Pokud trpíte dnou, tedy ukládáním solí kyseliny močové do kloubů, čerstvému hrášku se rozhodně vyhněte. Škodí vám totiž stejně jako některé druhy masa. Dobrou zprávou je, že vařením hrachu se množství purinů snižuje až na polovinu, takže i lidé trpící dnou si mohou hrachové mléko dopřát.

Hráškové smoothie

  • 1 středně velký banán
  • 2 hrsti hrášku
  • 1 hrst mladého špenátu
  • 1 hrnek hrachového mléka
  • 1 lžička medu

Všechny tuhé potraviny umixujeme v hladkou hmotu, postupně přidáváme mléko do požadované konzistence. Můžeme dosladit medem.

Líbil se vám článek? sdílejte ho s přáteli.
Další článek
Rajské cukety s česnekem

Další články