
Stojíte u regálů s paprikami a vybíráte si podle toho,…
S podzimem je neodmyslitelně spjata i dýňová sezóna. Velmi oblíbenou odrůdou je dýně Hokkaido, kterou můžeme právem označit za dýni labužníků. Má oříškovou chuť a co více, není ji potřeba loupat. Vybrali jsme pro vás 4 zajímavosti, které jsme o této královně dýní vypátrali.
Dýně Hokkaido vedle své výtečné chuti vyniká také svými výjimečnými účinky na naše zdraví. Obsahuje spoustu betakarotenu, je bohatá na hořčík, fosfor, draslík, vápník a vitaminy A, B, i C. V semínkách se navíc skrývá spoustu zinku. Co více? Dokáže na sebe vázat toxiny, které rozpouští a vylučuje z těla. Hokkaido také pomáhá léčit onemocnění srdce, žaludku, ledvin, sleziny, slinivky a prostaty. Tento výčet pozitivních účinků stojí jistě za zamyšlení. Do jídelníčku ji navíc směle mohou zařadit i ti, kteří se snaží shodit nějaké to kilo navíc. V 100 gramech obsahuje totiž jen 38 kalorií.
Dýně byla v minulosti plodinou, která musela o přízeň pěstitelů i konzumentů bojovat. Je těžká, špatně se s ní manipuluje, ještě hůře zpracovává. Jenže pak jsme poznali Hokkaido. Tato dýně patří mezi nejmenší tykve velkoplodé. Váží mezi 0,7 až 2,5 kilogramy. Výhodou tedy je, že ji můžeme využít na přípravu jednoho až dvou pokrmů a nemusíme si lámat hlavu s tím, kde skladovat zbytek velkého plodu.
Zamýšleli jste se nad tím, kde vzala dýně Hokkaido své pojmenování? Je to podle jména jejího šlechtitele nebo místa, kde roste? B je správně:). Odpradávna se pěstuje na Dálném východě, odkud se rozšířila do Ameriky. Konkrétněji roste na japonském ostrově Hokkaido na sopečné půdě. Byla sem dovezena z Nové Anglie.
Většina z nás si Hokkaido představí jako sytě oranžovou dýni, ale nemusí tomu být tak vždy. Delica F1 je odrůda zelené Hokkaido s tmavozelenými plody se světlým žíháním. Oproti oranžové Hokkaido je lépe skladovatelná, její slupka je totiž tužší. Dužina ovšem zůstává jasně oranžová.
Blue Hokkaido, neboli modré Hokkaido, je další odrůdou, která má šedomodré plody, které jsou mírně plošší než tradiční Hokkaido. Zajímavostí je, že tato odrůda díky své barvě vykazuje velkou toleranci k virózám, které známe u oranžových plodů Hokkaida jako tmavě zelené skvrny, které znehodnocují plod.
Ať už je barva Hokkaida jakákoliv, její skvělá chuť zůstává :).
Stojíte u regálů s paprikami a vybíráte si podle toho,…
Když přijde řeč na bramborový salát, snad žádný Čech nezůstane…
Patříte také mezi ty, které kysané zelí prostě chytlo bez…
Že jsou pole přes zimu holá a bez zásobených supermarketů…